Inomhus friflyg






Tidsflygar'n

Här är en välflygande inomhusmodell som du kan flyga med i ditt vardagsrum eller i en stor hall.

Klicka här för att ladda ner ritning i PDF-format.

Varför nu denna konstruktion?

Bakgrunden är att Jonas noterat att många som blivit inspirerade att börja med inomhusflyg och som då försökt sig på en Mini Stick - t ex Proffsflygar'n - funnit att ett sådant bygge nog var lite för "pillrigt" för dem. De hade däremot inga problem att bygga en F1L som t ex Hallflygar'n. F1L-modellerna är å andra sidan lite för stora för att flygas i de flesta vardagsrum. Tidsflygar'n är ett mittemellan som förenar det bästa av två världar!

Den passar till och med in i en tävlingsklass som är populär i England och Frankrike: 35-cm. Modellreglerna är enklast möjliga. Modellen får vara högst 35 cm i spännvidd. Snacka om att öppna för fritt skapande! På tävlingar kan man se allt från enkla modeller som Tidsflygar'n till rena små underverk. Kanske något för Sverige? Tävling eller inte - Tidsflygarn är en härlig modell som flyger utmärkt!

Först en uppmaning

Börja gärna med att titta runt på andra delar av www.inomhusflyg.se. Alla artiklarna är fulla med bra tips om allt från hur du väljer trä till hur du trimmar in din modell att flyga perfekt. Sätt dig sedan ner med ritningen och bekanta dig med den innan du sätter igång med själva bygget.

Se till att du har der "rätta virket" hemma. Du behöver ett 1 mm balsaflak som väger mellan 8 och 10 gram och som har mycket fibrer i sig. Skär en liten listbit och bryta av den för att prova. Balsan skall brytas med ett frasande ljud och bitarna skall gärna hänga ihop även när listen är bruten. Bryts listen av med ett knäpp och brottytorna blir helt släta bör du leta reda på ett annat flak eller prova en annan del av flaket. Läs gärna artikeln om balsa för mer tips!

Nu bygger vi negativt

Det vill säga att vinge, stabbe och fena för bästa resultat i negativa formar - se bild. Du klipper ut vingen, stabben och fenan ifrån din ritning och klistrar upp dessa detaljer på en lämplig bit kartong. Lyxvarianten är att använda elfenbenskartong från konstnärshandeln. Själv har jag använt mig av en tårtkartong modell större.

Så här ser de utskurna formarna ut samt de mallar som du behöver till t ex propellerblad och spryglar.

Innan du nu med en skarp skalpell skär längs vingens och stabbens ytterkontur måste du markera utanför konturen var spryglarna skall sitta. De utskurna pappbitarna från vingens båda ytterörondelar, stabben och fenan sparar du. Dessa skall användas till att böja lister runt. Lägg listerna i blöt i en halvtimme. Böj listerna runt mallarna och fäst med små bitar maskeringstejp. Låt torka över natten på ett varmt ställe.

Ett litet tips: för att undvika att listbitar fastnar i de negativa formarna när du bygger kan du gnida kanten på den negativa formen med ett stearinljus. Då biter inte limmet på kartongen.

Annars är det bara att följa instruktionerna som står på ritningen.

Klädsel

Klä din modell med mylarfilm som är 0,9 mikrometer (my) tjock eller tunnare. En detaljerad beskrivning hur man gör finns i artikeln om Lättflygar'n. Observera att man klär vingen innan man bockar upp V-formen.

Propeller

Bladen görs av 0,25 mm tjock C-grain balsa. C-grain har ett "marmorerat" eller "fläckigt" utseende på ytan. Du kan köpa balsa färdigsågad till 0,25 mm tjocklek, eller slipa ner 0,5 - 1,0 mm tjock balsa. Oavsett om du slipar eget eller köper färdigsågat söker du balsa som väger ungefär 65 kg per kubikmeter.

Detta är min sliputrustning.

Slipa propellerblad

Fäst en bit 180-papper på en helt plan slipklots med tunn dubbelhäftande tejp. På klossens båda ytterkanter lindar du nu på tjock plasttejp i det antal varv som krävs för att uppnå en tjocklek på 0,25 mm.

Skaffa dig ett plant underlag - t ex en glasskiva - och sätt igång med att växelvis slipa balsabitens båda sidor. Den pålindade tejpen skall löpa på var sida om balsabiten och hindra dig från att slipa bort för mycket. OBS! Slipa bara med träets fibrer och alltid ifrån handen som håller flaket. Tryck inte slipklossen hårt mot balsan. Kontrollmät då och då hur mycket du har slipat bort.

Låt oss tala om njutningar

Själv måste jag tillstå att jag i högsta grad njuter av att få uppleva den härliga känslan nä en - som här - egenhändigt byggd modell sakta stiger upp genom luften medan jag sitter i min stol, slår upp en kopp kaffe ur termosen och käkar ett par mackor medan min modell sakta åter närmar sig moder jord. Detta är en verklignjutning för en inomhusflygare!



(Vi har sammanställt en liten sats till Tidsflygar'n med de bitar som är svåra att få tag på, bland annat klädselfilmen och propellerlagret. Ring till Kalle Westerblad, 040-47 20 20.)


Kalle Westerblad