Inomhus friflyg |
|
SkumflygareBakgrunden till detta påstående är modellen Hangflygar'n. En konstruktion av Jonas Romblad som presenterades i MFN nummer 1/2004. Denna modell har rönt ett stort intresse både här hemma och internationellt därför att man kan flyga och styra den enbart med hjälp av sina händer. Nåväl, sedan denna modell presenterades har Jonas då och då gått omkring och smågrunnat på hur man skulle kunna åstadkomma en sådan här grej på ett snabbare och enklare sätt. Han löste problemet genom att använda en tunn - cirka 1mm tjock - skiva av lätt frigolit.
Ur en sådan skiva skär man snabbt ut sin egen kreation. Det hela tar bara ett bara minuter och sedan är det bara att sätt igång med trimningen av modellen. Trimtips finner du på ritningen som även visar ett par förslag på några skumflygare som visat sig ha goda flygegenskaper. För övrigt så hjälper det mycket om man använder sig av en pappmall när man ska skära ut sin "skummis" och att alltid har en skarpslipad skalpell för dessa "utskärningar". Så här trimmar du
Först ska du vika upp dina bägge höjdroder. Enklast gör du detta genom att På sju minuter kan du snabbt och enkelt "bygga" dig din egen skumflygare. lägga den utskurna modellen kant-i-kant på ritningen. Nu använder du dig av de hjälplinjer som är utritade och som visar var höjdroderna ska vikas uppåt. Lägg på en linjal längs med linjerna och vik upp dina roder cirka två millimeter. (Se bild.) Fäst sedan fast din nosvikt som kan bestå av en bit tunnt lödtenn, modell-lera eller häftmassa. Lödtennet tejpar du fast med en liten bit maskeringstape. Avpassa nu höjdroder med nosvikt så att du får en modell som flyger rakt fram och samtidigt så långsamt som möjligt utan att flyga guppigt det vill säga "stalla". Slutligen gör du nu det dykprov som finns beskrivet på ritningen så att du kan konstatera att du funnit din modells rätta stabilitet. Tänk på att alltid endast göra en trimåtgärd åt gången! Att flyga med hjälp av sina händer eller en pappskiva?Det hela bygger på att när man går framåt så kan åstadkomma ett "hang" eller enkelt uttryckt en luftkudde - genom att använda sig av sina händer eller en pappskiva i ungefärlig storlek A 4. Placera dina händer i ögonhöjd framför ditt ansikte med ett mellanrum av 5-10 cm mellan dina händer. Går du nu framåt åstadkommer du det "hang" som modellen flyger på. Nu gäller det för dig att finna den rätta vinkeln på dina händer och att känna av den rätta gånghastigheten. Jodå, det tar en stund att finna det rätta "knixet".
Starta modellen så högt över ditt huvud som du kan. Då hinner modellen stabilisera sin flygning innan den behöver din "hanghjälp". Nu styr du din skumflygare med dina händer. För du ihop dem motsvarar detta höjdroder. Särar du på dem motsvarar detta dykroder. För du bägge händerna mot vänster rollar/svänger modellen mot höger och vice versa (Se bild.) Du kan även flyga din modell med hjälp av en pappskiva och då styr du din modell genom att vinkla skivan åt olika håll (se bild). Tunn frigolitVar får man tag på det?? Några av oss har genom åren skaffat sig en frigolitvärmesåg så för oss är det inte några problem. Det gäller bara att använda precis så mycket värme som krävs för att under en minut skära till en cirka 1mm skiva i A4 storlek. Ett tips: Använd en så tunn tråd som möjligt vi har till och med testat den tunnaste gitarrsträngen som fanns i affären. Kika på bilderna så ser du hur Jonas gått tillväga. Och, kom ihåg att alltid använda den lättaste frigoliten. För dig som inte har någon möjlighet att själv åstadkomma några frigolitplattor kan jag meddela att jag kan leverera måttliga till självkostnadspris.
7 Minuter!Jag har roat mig med att kolla hur lång tid det tar för mig att få till en skumflygare, och faktiskt, det tar inte mera är sju minuter från det att jag startat med att klistra upp min ritningskopia på en begagnad tårtkartong och skurit ut min mall ur denna. Denna mall använder jag sedan för att för att snabbt skära ut min modell ur frigolitskivan varpå jag satte igång med min trimning av modellen. Allt på sju (7) minuter! Men, då måste man ha lite tur och vana med trimningen för den kan ibland ta lång tid när det hela strular och då gäller det att ha stort tålamod. Strålande tider! Härliga tider!Ja det är det faktiskt för nu kan alla släppa loss sin inneboende kreativitet! Nu kan du på kort tid skapa dina egna skumflygare. Du kan nu ge dig hän i science-fiction-världen och skapa ditt eget tefat eller rymdflygare. Eller så kan du ge dig ut i naturen och "bygga dig" en egen färgrik fjäril - jo, det går att måla på frigolit men testa först och måla synnerligen tunnt! Kanske är en fladdermus ett projekt som tilltalar dig eller så kan du ju till exempel skapa en ståtlig rovfågel eller ett annat fantasiprojekt. The sky is the limit! Sätt du igång och jag kan lova dig många trevliga flygupplevelser. Leve kreativiteten! (Har du svårt att skära till den tunna frigoliten? Ring till Kalle Westerblad, 040-47 20 20.)
Kalle Westerblad |