Inomhus friflyg






Kroppsflygar'n

Klicka här för att ladda ner ritning i PDF-format

Du, nu är det dags, nu kan även du bli kroppsbyggare! Detta innebär emellertid inte att du ska trycka i dig en massa "Anologa Strepsiler", eller vad det nu kan heta. Du behöver heller inte tillbringa timmar ut och timmar in på något gym. Nej, du ska bara ta och bygga dig en Kroppsflygare och ha kul!

...men först

Som vanligt är jag lite tjatig: Studera ritningen, läs alla byggtipsen och var noggrann -det lönar sig. Tag fram dina lätta balsaflak och skär till de lister som du kommer att behöva. Färdigköpta lister(?) undrar du. Nja, de är för det mesta alltid för tunga för att man ska kunna använda dem för inomhusbruk. Det bästa och billigaste alternativet är att man själv skär till listerna. Se artikeln "Att skära lister - ett listigt trick".

Att bygga kropp

För att du ska få dina kroppssidor exakt lika, bygger du dem ovanpå varandra.
Så här ser kroppen ut när den är träfärdig.
Jag börjar med att bygga den första sidan och "kopierar" varje vertikala balsalist som jag sedan använder till den andra sidans bygge. Då vet jag att jag få exakt lika sidor. För att de två sidorna ska "klistra ihop" lägger jag en liten strimma av plastfolie över varje limfog på den första sidan innan jag bygger den nästa. Nu återstår det bara att sätta ihop kroppen. Börja med att skära till alla tvärbitarna så att de blir exakt lika långa. Tro mig, detta underlättar. Res sedan upp sidorna med hjälp av stora och små Legobitar, så dina sidor står rakt upp. Sätt igång med att limma dit de undre tvärbitarna. Om du nu - när det hela är klart - har limmat dit någon bit som sitter lite skevt, kan du gratulera dig själv till att du varit klok nog till att använda balsalim. Nu kan du genom att fukta den skeva biten med aceton ta loss den och rätta till den.

Vinge och stabbe

Vinge och stabbe kommer inte att vålla dig några bekymmer, bara följ ritningen. Lägg märke till att den vänstra "mittensprygeln" på vingen är snett placerad - Detta innebär att du får en inbyggd skevhet på din vinge, sk. Wash In.

När du sedan ska klä din modell kom då ihåg att inte sträcka pappret. Lägg det nystrukna pappret på bordet och tryck fast de limbestrukna ytorna mot pappret. Låt torka och renskär. Om du sträcker pappret riskerar du att åstadkomma skevhet som aldrig går att få rätt på.

Nu gör vi oss ett sprängrör!

Saken är ju den att i en kroppsmodell sitter gummimotom inuti kroppen. Skulle då motorn sprängas medan man vevar upp den innebär det oftast katastrofala följder och du får återgå till din byggbräda. Det är enkelt att undvika en sådan situation genom att använda detta hjälpmedel som egentligen består av två delar : Ett - i detta fall - pappersrör och en bit en-millimeters pianotråd. Pappersröret skall vara lite längre är avståndet mellan "gummipinnen" och frontspantet. Pianotråden skall vara cirka två centimeter längre än pappersröret. Den ska ha en ögla i den ena änden och en krok i den andra (se bild).

Sprängröret och pianotråden.
Limma och rulla pappersarket till ett rör med hjälp av en rundstav eller rörbit.

Skaffa dig nu en rundstav eller en rörbit som är ca 8 mm i diameter. Använd ett vanligt A4-papper och rulla på ett par varv på rörstaven, samtidigt som du penslar på lite lim (se bild). För att sprängröret sedan ska kunna bli kvar inuti kroppen medan du vevar upp din motor och inte ska kunna "valsa runt" så tar du och limmar fast ett par skumplastkilar på rörets front. Se bild.

Här träs sprängröret över gummimotorn och in i kroppen.
Med sprängröret på plats vevas motorn upp. Glöm inte pianotråden mellan vev och gummimotor. Den behövs för att kunna få ut sprängröret ur kroppen innan propellern krokas på.

Du hakar först på din gummimotor på kroppens gummipinne. Sedan tar du och hakar på pianotråden på motorn med hjälp av trådens krok. Trä nu på sprängröret på pianotråden och för in röret i kroppen. Haka fast din gummimotorvev i pianotrådens ögleända och börja veva upp din motor. När du så är "färdigvevad" drar du först ut röret över din pianotråd, hakar av motorn från tråden och hakar på din propeller. På bilderna skymtar du ett litet hjälpmedel som jag använder mig av för att hålla fast modellen när jag är ensam om att veva upp min modell. Konstruktionen talar för sig själv, men för att jag ska kunna göra mig nytta av den måste jag använda ett litet två millimeters aluminiumrör i stället för en tandpetare som gummimotorpinne. Genom ställets hållare och aluminiumröret trär jag en 0,8 mm pianotrådbit för att kunna hålla fast min modell.

Gör det enkelt för dig

När du trimmar din kärra, gör då bara en åtgärd åt gången. Du kan i stort sett följa råden som finns i artikeln "Trimtips", även om tipsen är skrivna för en annan typ av modell. Kroppsflygar'n kan - rätt trimmad - flyga i ditt vardagsrum, men den gör sig kanske ännu bättre i en lite större lokal.

(Vi har sammanställt en liten sats till Kroppsflygar'n med de bitar som är svåra att få tag på, bland annat gummi till motorn, papper att klä med och material till propelleraxeln. Ring till Kalle Westerblad, 040-47 20 20.)


Kalle Westerblad