Inomhus friflyg






Hangflygar'n

Klicka här för att ladda ner ritning i PDF-format

Nu gäller handkraft! Fast egentligen inte. Utan vad som gäller är att flyga hang i sitt eget vardagsrum med hjälp av händerna. Och dessutom kommer du att kunna styra din modell utan hjälp av radio, infrarött ljus eller linor. Allt detta i ditt vardagsrum! Så, vill du ha jättekul och samtidigt lära dig massor om "vardagsrums-aerodynamik" då är Hangflygar'n något för dig.

Den viktiga vikten

Som vanligt är modellens vikt väsentlig. Vi har funnit att en totalvikt för modellen skall vara ungefär 0,2 gram, vilket är idealiskt för flygning i ett vardagsrum. Detta är lätt att åstadkomma genom att välja rätt träkvalitet, lim och klädsel. Det balsaflak på en millimeter som du ska använda för att skära ut dina lister från, skall väga högst 10 gram. Observera att du kan finna flera olika träkvaliteter på ditt flak, så skär ut lister från flera olika ställen på flaket. Prova och jämför dessa lister så att du får fram några som både är lätta och spänstiga. Hur du ska göra för att skära ut dina lister finns beskrivet i artikeln "Att skära lister - ett listigt trick".

Spryglarna skärs ut med hjälp av en mall som jag tillverkat av en bit styv kartong.

Du bör absolut använda ett lätt lim, som balsalim, samtidigt som du ska komma ihåg att använda så lite lim som möjligt. Har du problem med att få tag i ett sådant lim kan du tillverka ditt eget "balsalim" genom att tunna ut UhU-Hart eller Karlssons klister. Häll upp något av dessa lim i en lufttät burk. Tillsätt ca 50 procent aceton. Låt stå över natten, och du har nu ett utmärkt lim. Skulle det vara för tjock konsistens på limmet - det ska vara flytande som lack - kan du förtunna det ytterligare med aceton. Om du senare vill justera något på din modell kan du nu lätt lösa upp någon limfog genom att pensla på lite aceton. Låt det verka en kort stund och sedan göra din justering.

Nu är det dags att tillverka de tre mittspryglarna genom att först tillverka en mall av styv kartong eller en bit plywood. Se till att mallen blir jämn och finputsa kanten. Täck över din ritning med lite plastfilm och så går vi igång med själva byggeriet.

Bygget

Listerna kan hållas på plats med kartongbitar för att underlätta bygget.

Det kan vara svårt att hålla de tunna listerna på plats på byggbrädan. Dessutom tål inte listerna att man nålar fast dem på vanligt modellflygmanér. I stället kan man använda kartongbitar. Skär till fyra bitar av styv kartong, nåla upp dem och fäst listerna mot kartongbitarna med hjälp av små bitar balsa, se bilden. För att inte kartongbitarna ska kunna bli fastlimmade mot listerna stryker jag kanterna mot en bit stearinljus, och så är det problemet ur världen. Först limmar du nu fast mittsprygeln. Varför? Jo, den är längre än de två övriga så, om du skulle mäta och skära till lite fel, kan du använda samma bit till någon av de övriga spryglarna. Observera att det är endast de tre mittenspryglarna som är välvda. Resten är 0,8 x 1 mm sprygel-lister stående på högkant.

Viktigt!

Passa nu på när modellen ligger fastnålad på byggbrädan att märka ut var din tyngdpunkt ska vara, samtidigt som du ska märka ut var du ska göra snitt för höjdrodren.

Klädsel

Nu är det redan dags att klä modellen! Kroppsbommen och förstärkningsbiten skall inte limmas dit ännu, de kommer senare. För att kunna klä modellen behöver du en ram som du gör av en 6 x 6 mm balsalist med innermåtten 290 x 100 mm, en burk spraylim, en lödkolv med en
När du ska klä din modell behöver du - förutom Mylarfilmen - en spetsig lödkolv, en ram och en burk spraylim.
tunn spets samt en bit 0,9 my (mikrometer, tusendels millimeter) tjock Mylarfilm. Då minsta skevhet har stor inverkan på den här modellens flygegenskaper måste man se till att klädseln inte på något sätt är spänd. När jag har lagt ut min film på ett tidningspapper brukar jag försöka åstadkomma väldigt små "skrynklor" på filmen med en mjuk pensel. Detta gör då att inte klädseln blir spänd när jag senare fäster den på min ram.

Ge din ram en lätt spraydusch. Men, för all sin dar, se till att du dessförinnan täckt ett stort del av golvet och saker runt omkring med tidningspapper som skydd. Klistriga golv är aldrig populära. Lägg ramen på filmen - limsidan mot filmen. Skär nu loss din ram från filmen med din varma lödkolv. Testa först på en liten provbit av filmen så att du har rätt värme på kolven.

Ge så din modell en lätt spray-dusch på 50 cm avstånd. Vänd din ram så att filmen kommer uppåt. Tag din modell - vänd den "upp och ned" - och lägg den försiktigt mot filmen. Nu återstår bara att skära loss modellen med din lödkolv.

Här låter jag de uppallade hojdrodren torka i lugn och ro. De två rodren måste ha lika stora utslag!

Höjdroder

Gå nu vidare och gör snitten för höjdroder i bakkanterna och de två yttre spryglarna. Skär igenom listerna bara till hälften. Lägg i lite lim i snitten och fäst upp modellen på ritningen samt palla under varje höjdroder med en 8 mm bit, se bild.

Låt det hela torka ordentligt. Vänd sedan på modellen och limma dit den lilla förstärkningslisten under nosen. Därefter limmar du fast kroppsbommen på modellens undersida. Bak limmas den mot bakkantens undersida och fram limmas den mot undersidan på förstärkningsbiten. Klart!

Nu ska vi trimma!

Först läser du igenom de tips och förklaringar som den gode Jonas åstadkommit på sin ritning. Sedan sätter du fast din nosvikt som kan bestå häftmassa, modellera eller en fastlimmad liten och tunn bit lödtenn. Nu gäller det för dig att få Hangflygar'n att långsamt flyga rakt fram enligt exempel A på ritningen. Har du byggt en lätt och rak modell kommer modellen att flyga med en hastighet som verkligen lämpar sig för ett vardagsrum. Bygger man en tung modell får man problem. Vi har tex provat att klä en modell med vanlig gladpack-film, och detta resulterade i en dubbelt så tung modell som blev svår att flyga därför att den sjunker för snabbt. Vårt råd är därför: Bygg lätt!

Skulle nu din modell ha en tendens att vilja svänga, ta då och kolla om dina höjdroder är lika mycket uppallade. Är höjdroderna olika kan det vara orsaken till svängen. Men eftersom du använt balsalim kan du gratulera dig själv. Pensla på aceton som löser upp dina limfogar och gör dina justeringar.

Flyg Hangflygar'n strax ovanför och framför fingertopparnas "hangkant".

Flygning

Placera dina händer cirka 30 cm framför ditt ansikte i ögonhöjd och med ett mellanrum på 5 - 10 cm mellan händerna. Går du nu långsamt framåt åstadkommer du det "hang" som din modell flyger på. Se bilden. Modellen skall flyga strax ovanför och framför fingertopparna. Det gäller för dig att få fram den rätta vinkeln på dina händer och att känna av den rätta gånghastigheten - gå ej för snabbt - allt för att få din modell att flyga rakt fram. Ja, ja, det är lite knivigt innan man får till det hela. Men, plötsligt har man fått in det rätta "knixet" och då börjar det roliga!

Starta modellen så högt över ditt huvud som du kan, då hinner modellen stabilisera sin flygning innan den behöver din "hanghjälp". Hangflygar'n styr du med dina händer. För du ihop dina händer motsvarar detta höjdroder. Särar du på dina händer motsvarar detta dykroder. För du båda händerna mot vänster rollar/svänger modellen mot höger och vice versa.

Närkontakt med aerodynamiken

Ja, nu är du verkligen igång med att tillämpa den vardagsrums-aerodynamik som jag skrev om i min inledning, och jag kan lova dig att du kommer att ha mycket kul. Du
kommer även att göra små upptäckter av sådant som man i vardagssammanhang inte tänker på. Till exempel hur mycket man rör runt luften när man bara går rakt fram och hur lite som behövs för att styra en modell när förhållandena är de rätta.

Du kan även prova att flyga din Hangflygare med hjälp av en liten kartongbit. Det går faktiskt bra det också. Se bilden. Som överkurs kan nämnas att flyga med bara pannan i stället för händerna. Då får man styra genom att vrida axlarna!

(Vi har sammanställt en liten sats till Hangflygar'n med de bitar som är svåra att få tag på, bland annat klädselfilmen. Ring till Kalle Westerblad, 040-47 20 20.)


Kalle Westerblad