Inomhus friflyg






Drakflygar'n

Klicka här för att ladda ner ritning och färgläggningskonturer i PDF-format

Nu får du chansen till en kreativ stund tillsammans med dina yngre familjemedlemmar samtidigt som du slår ett slag för modellflygsporten!

Hur går nu detta till?

Jo helt enkelt så att du låter dina barn och barnbarn först fäglägga Drakflygar'n och att ni, sedan tillsammans bygger modellen och därefter njuter av den härliga upplevelsen när er gemensamma modell flyger runt i vardagsrummet eller i någon annan lämplig lokal. Jag lovar dig att detta blir en succé.

Jodå, som framgår av bilderna, har vi haft jättekul tillsammans -jag och mina tre barnbarn: Johanna 8 år, Mathilda 12 år och Lisa 13 år. Det har varit en mycket lärorik upplevelse för oss alla och kanske fastnar någon av tjejerna så småningom för modellflyget.

Här är Johanna, Matilda och Lisa i full färd med att färglägga sian drakflygare. Lön för mödan - tre drakflygare seglar elegant genom luften.

Det är precis som vanligt

Det är Jonas Romblad som kommit på ännu en ljus idé, och undertecknad som tjatar på er att först läsa ritning och byggbeskrivning och sedan spara på limmet... Apropå lim, det går bra att använda vanligt vitlim som man förtunnar med ca 30% vatten. Man kan även använda sig av ett sk balsalim som man kan åstadkomma genom att förtunna vanligt UHU Hart med 50% aceton. Häll upp limmet i en liten lufttät burk och tillsätt acetonet. Låt stå över natten och du är ägare till ett mycket bra och snabbtorkande lim.

Låt nu fantasin flöda!

Kopiera först konturritningen. På denna ska barnen - med sin egen fantasi - först färglägga drakkroppen som är utritad på pappret. Vingen och stabbens klädsel består ju av japanpapper som man först tejpar upp på konturritningen och sedan färglägger. Sedan är det dags att skära eller klippa ut den färglagda kroppen. Själv föredrar jag att enbart använda en skalpell för att skära ut allt material. Du kan ju använda en tjock dagstidning som underlag.

Färgglada drakar väntar på flygtur.

Ett tips: Kroppen skär jag ut helt och hållet, men jag skär - till att börja med - endast ut vingens och stabbens vågiga bakkanter. Dessutom så markerar jag med tunna blyertsstreck vingens och stabbens övriga ytterkonturer på japanpappret. Det blir då mycket lättare för mig att placera vinge och stabbe korrekt när jag sedan ska limma fast klädseln.

När du sedan sätter igång med ditt själva byggeri, se då till att dina lister står på "högkant" när du bygger vinge och stabbe samt att du ska lägga ner kroppens lister "på bredden" mot ritningen.

Nu är det dags att tillverka motorpinnen. Mät upp hur lång den ska vara och fasa av den bakre kanten enligt ritningen. Limma på distansklossen D1, propellerlagret P2 - använd ytterst lite epoxylim till detta samt limma på förstärkningsbitarna F1 och F2. Därefter limmar du fast motorpinnen på kroppens HÖGRA sida.

Det är till stor hjälp om man ritar ut lite hjälplinjer på japanpapperet med en blyertspenna innan man sätter igång och klär.

Nu har du skaffat dig ett bra "handtag" på din balsakropp när du ska limma fast den på den färglagda pappersdrakkroppen. Glöm inte att först stryka ditt klädselpapper till vinge och stabbe med ett strykjärn inställt på "bomull". Det är lättast att använda ett limstift för att fästa klädseln på vinge och stabbe och den färglagda papperskroppen. Lägg ett tunt lager lim på balsadelarna och tryck försiktigt fast pappren. Använder du ett spraylim, kom då för all del ihåg att täcka en stor yta med skyddspapper. Klibbiga golv gör ingen glad... Limma fast den färdiga vingen på kroppen - se till att den sitter rakt. Stabben limmar du sedan fast med en "tilt" = snedställning på 5 mm (se ritningen).

Lite propellertips

Till propellerbalk använder du en vanlig tandpetare. Dela den på ca mitten och mät till den så att den passar in i navet som du gör av ett plaströr ifrån en bomulls-topp. Se till att den del av propellerbalken som ska gå in i röret är lite konisk. Limma inte fast propellerbalken i röret utan se till att den får en trög infattning. Det är en stor fördel att sedan kunna disponera en ställbar propeller - då kan man ju experimentera med olika prop-vinklar.

Det här är vad du behöver för att bygga en propeller.

Propelleraxeln ar ju gjord av en 0,5 mm pianotråd. När man "knipsar"av den med sin tång vill det bli grader i änden på tråden som gör att det nästan blir omöjligt att trä in tråden genom mässingsröret. Slipa därför bort graderna innan du trär in tråden.

Propellerbladen tillverkar du av bitar från en genomskinlig engångs-plastbägare. Kopiera eller klipp ut propellerbladet från ritningen och lägg på en bit dubbehäftande tejp. Med några smala strimmor tejp fäster du nu ihop de bägge plastmuggs-bitarna ovanpå varandra. Därefter tejpar du fast din bladmall på den översta biten. Nu kan du i lugn och ro klippa ut de bägge propellerbladen på en gång.

Använd ytterst lite expoy- eller cyanolim - den tjocka varianten - till att limma fast propellerbalkarna på propellerbladen. Det går även utmärkt att använda balsalim för detta. Slipa lite på bladet med fint sandpapper där själva balken ska sitta så fäster limmet betydligt bättre.

Och ett litet extra tips: Saknar du en bra byggbräda? Besök då ditt lokala byggvaruhus och fråga efter en porös skiva som i gamla da'r hette "Tretex" och numera finns bland annat under namnet "Windex". Se till att få tag på en spillbit till rimlig kostnad.

(För dig som vill komma igång snabbt med din Drakflygare har sammanställt en liten sats med de bitar som är svåra att få tag på, bland annat gummi till motorn, propellerlagret och japanpapper. Ring till Kalle Westerblad, 040-47 20 20.)


Kalle Westerblad